Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dominikánská republika - pohodová dovolená

Ostrovní země v Karibiku se právem považuje za skutečný pozemský ráj. Nádherně bílé a dlouhé pláže, lemované kokosovými palmami a omývané křišťálově modrým mořem uchvátí každého návštěvníka. Nechte se okouzlit jedinečnou destinací jménem Dominikánská republika a vydejte se objevit její kouzlo a atmosféru, např. s CA Julia tour.

Hlavní město Santo Domingo de Guzman, s populací téměř 2,5 milionu obyvatel, bylo založeno v roce 1496 a je tak nejstarším městem Nového světa. Dnes moderní a kosmopolitní město, kolébka civilizace Ameriky mezi 15. a 16. stol., bylo založeno v srpnu roku 1496 admirálem Don Bartolomé Colonem. Jeho koloniální městská čtvrť, sanktuárium přibližně tří set monumentálních památek, byla v roce 1996 prohlášena za místo dědictví světového významu.


Foto: Santo Domingo

Dominikánská republika má ústavou chráněnou svobodu vyznání. Podle posledních statistik je římské katolictví převládající náboženská skupina (asi 95%). V místech pobožností si lidé odkrývají hlavy jako znamení úcty a respektu. Ženy už nemusí nosit pokrývku hlavy, jako tomu bylo v minulosti, ale jako znamení skromnosti a respektu mnoho z nich nosí v kostele dlouhé rukávy a mantily (vkusná, ručně tkaná látka, přetažená přes ramena nebo hlavu). Považuje se za urážlivé vstoupit do chrámu v krátkých kalhotách nebo opilý.

Dominikánci jsou velmi vstřícní, pohodoví a přátelští lidé. Existuje pro ně jediné roční období - léto. Úrodná dominikánská půda je ideální pro pěstování obilí. Převládající klima se dá nejlépe popsat jako vlhká tropická savana s pěti mikroklimaty (vlhké, suchá savana, tropická džungle, les a savana). Převládajícím faktorem srážek a vegetace jsou severozápadní pasátní větry. Odchylky od všeobecného počasí jsou podmíněny vyvýšením a blízkostí mořských proudů. V centrálním horském pásmu je nejvyšším vrcholem Antil Pico Duarte se svýmy 3 098 m. Dalším zajímavým rysem v reliéfu ostrova je jezero Enriquillo v provincii Barahona. Z jeho povrchu, 30 m pod úrovní mořské hladiny, se vynořuje ostrov Cabritos, kde údajně existuje největší rezervace krokodýla amerického.


Foto: Jantarové pobřeží - Puerto Plata

Asi 80% obyvatelstva má přístup k pitné vodě. Dále se používají elektrické zásuvky amerického stylu. Výpadky elektřiny se vyskytují celostátně, avšak v turistických střediscích má 95% hotelů soukromý zdroj elektřiny a restaurace mají nouzové generátory.

Doporučením pro cestovatele jsou léky. Nejdůležitější jsou relativně přístupné, nicméně je dobré vzít si sebou farmaceutické produkty, které běžně používáte a potřebujete, včetně antihistaminik, léků na alergie a repelentů. Dermatologové radí neopalovat se mezi 10-15 hodinou. Doporučují postupné vystavení slunci a používání ochranných pomůcek a krémů. Každodenní zvlhčování kůže zvyšuje trvanlivost opálení.

Cizí státní příslušníci cestující do Dominikánské republiky musejí mít kromě cestovních dokladů také adekvátní víza vydaná dominikánskými ambasádami a orgány akreditovanými v zahraničí.


Foto: gastronomické speciality

Dominikánská republika se pyšní mnohými gastronomickými zařízeními, která jsou vedená schopnými šéfkuchaři. Kromě místních specialit jsou restaurace vybaveny také mezinárodními jídelníčky. Typická dominikánská kuchyně je velmi bohatá a různorodá. Nejvíce rozšířené jídlo známé pod názvem La bandera (prapor) obsahuje bílou rýži, fazole, zeleninu, maso a smažené banány. Dominikánské sanchocho je gastronomickou odvozeninou španělského cocido (dušeného masa) a každý kraj této země má specifický způsob jeho přípravy. Velice uznávané a vážené jídlo je sanchocho priet, což je pokrm vytvořený ze sedmi druhů místních mas.

Je spousta míst, která na ostrově stojí za návštěvu. Národní botanická zahrada - Muzeum přírodní historie připomíná veliký smaragdově zelený ostrov umístěný mezi okolní městské zástavby. Národní ZOO - leguáni, američtí krokodýli, z ptačí populace červenoocasý jestřáb, kolibřík a nespočet druhů dalších živočichů. Národní parky - městské parky a rekreační oblasti, přírodní lokality, botanické rezervace. Ředitelství národních parků usiluje o jejich rozvoj a údržbu. Jejím základním cílem je zachování národních zdrojů, ekologického dědictví za účelem stálého užívání jak současnou, tak budoucí generací.


Foto: mapa

Mírné klima Dominikánské republiky vám dovolí účast na rekreačních aktivitách a provozování sportu na čerstvém vzduchu po celý rok. Královským sportem je profesionální a amatérský baseball. Národní baseballová sezona je od října do ledna. Pro milovníky golfu jsou zde skvělá osmnáctijamková golfová hřiště. Můžete navštívit kohoutí zápasy, vyrazit na dobrodružné výpravy a procházky působivou krajinou.

Národní divadlo Teatro Nacional je moderní budova umístěná přímo v srdci Kulturního náměstí. Hlavní hlediště může pojmout 1 700 návštěvníků. Nejmodernější akustický systém může autenticky přenášet i sebemenší šepot z jeviště do kteréhokoliv místa v hledišti.

Dominikánci milují hudbu. Ze všech rytmů, které obohatily kulturní dědictví, je merenque vysloveně kolektivním výrazem skutečné duše dominikánských lidí. Tento velmi dynamický rytmus populární muzikální formy je od jedné ke druhé populaci poněkud odlišný. Všeobecně se zpívá v lidové hudbě. Mereque je souhrnem celkové harmonické souhry guiry, tambory a tahací harmoniky. Děti vyrůstají uprostřed zpívaných her, dospělí vesničané zpívají popěvky při obdělávání půdy, vyzpívávají své modlitby, a když ve vesnických oblastech dojde k úmrtí dítěte, truchlící zpívají žalozpěvy, kterým se říká banquiní. Hudební žánr bachata, jehož kořeny sahají po kubánské bolero-son a po portorické tance, se těší velké popularitě v zahraničí a považuje se za autentické znázornění venkovského lidu a radovánek.


Foto: Puerto Plata - Sosua

Zájezdy do Dominikánské republiky nabízí CA Julia tour, včetně těchto destinací:

Severní pobřeží
- Puerto Plata: ,,Stříbrný přístav,, (pojmenován r. 1493 Kryštofem Kolumbem)
- Sosúa: známá také svými řemeslnými výrobky z kůže, hlíny, dřeva, tradičními náhrdelníky a malbami a každoročním konáním Jazzového festivalu
- Cabarete: považuje se za jednu z 10 nejlepších pláží pro surfing, nabídka projížděk jeskyní na malých člunech plujících po podvodních jezerech

Střed
- Santiago: město středu, zde se zrodil rum, tanec merengue a tabák (výroba doutníků uznávaných po celém světě)
- Jarabacoa: údolí s přezdívkou „země věčného jara“, díky lesům, vysokohorské krajině a řekám ideální pro milovníky přírody
- La Vega: město kultury, zaměřuje se na umění a karneval, jehož tradice jsou datovány do 16. stol. (karnevaly se pořádají každý únorový víkend)


Foto: vodopády Salto de Jimenoa a Salto de Baiguate poblíž  Jarabacoa

Severovýchodní pobřeží
- Samaná: poloostrov s panenskou přírodou proslulý hlavně tím, že každou zimu je možnost z pouhých pár metrů spatřit tisíce plejtváků
- Las Terrenas: 30 metrů vysoký vodopád Limon dopadající do nádherného průzračného jezera, v němž si můžete i zaplavat, také možnost spatřit plejtváky

Východní pobřeží
- Punta Cana: nejproslulejší pláže, ideální k potápění, skvělá golfová hřiště a tenisové kurty, v okolí kuriózní vesničky s palmovými a dřevenými chatrčemi, návštěva mlýnů na cukrovou třtinu a tisícileté jeskyně
- La Romana, Bayhahibe

Jihovýchodní pobřeží
- Santo Domingo, Boca Chica, Juan Dolio

Jihozápadní pobřeží
- Barahona, Bahoruco, Bahía de las Aguilas

- PR článek -

CA Julia tour - Iveta Vodrážková
Třída 9. května 853/32
408 01  Rumburk

Tel.: 412 331 716, 725 064 386
juliatour@seznam.cz
www.juliatour.cz

Článek byl zobrazen 5 854 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Exotická dovolená v Dominikánské republice

Vyberte si cenově výhodný zájezd od německé cestovky. Mezi nejznámější plážová letoviska v Dominikánské republice patří Cabarete, Playa Dorada a Punta Cana.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko