Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jihovýchodní pobřeží Dominikánské republiky

Jihovýchodní pobřeží Dominikánské republiky omývané Karibským mořem patří k nejnavštěvovanějším oblastem tohoto jedinečného ostrova. Vyrostla zde okouzlující letoviska nabízející ubytování v luxusních hotelech. K velkým lákadlům oblasti však patří také četné přírodní krásy, v čele s bělostnými plážemi tvořenými tím nejjemnějším pískem.

Jihovýchodní část ostrova, nebo spíše pobřežní části, je možné rozdělit do tří samostatných úseků. Prvním je Costa Caribe, tedy Karibské pobřeží, táhnoucí se od řeky Río Soco až k národnímu parku Parque Nacional del Este. Druhou částí je Costa del Coco – Kokosové pobřeží, rozkládající se severně od NP Este až k Punta Gorda nedaleko Miches. A třetí oblastí je pak pobřeží Bahía de Samaná, které se od Punta Gorda táhne až po Národní park Los Haitises nedaleko poloostrova Samaná.

Národní park Los Haitises
Foto: Národní park Los Haitises

Jihovýchod Dominikánské republiky je tvořen velmi rozmanitou krajinou, která je ve středu převážně rovinatá, porostlá třtinovými plantážemi a na severu zvlněná hřbety pohoří Cordillera Oriental. V těchto místech je možné se seznámit hned s několika různými biotopy ostrova. Najdete zde přírodní rarity, jedinečnou flóru a vzácná zvířata. V tomto regionu se nachází také několik větších měst, která zbohatla díky cukrovarnictví. Jihovýchodní pobřeží se pyšní řadou přírodních krás v podobě oslnivých ostrovů a ostrůvků roztroušených v blízkosti národního parku Parque Nacional del Este. Pobřeží je na mnoha místech také lemováno plážemi s bílým pískem, které jsou ohraničeny svěže zelenými palmami. Mnoho lidí označuje tuto oblast za pravý karibský ráj.

Když se vydáte z hlavního města Santo Domingo směrem na východ, projedeme kolem mezinárodního letiště Las Américas a nedaleko za ním objevíme krásné plážové středisko Boca Chica. Vyrostlo v zálivu, který není hlubší než 1, 5 metru. Právě Boca Chica je považováno za místo zrodu turistického ruchu v Dominikánské republice. Ještě za Trujillova režimu se zde začalo s výstavbou ubytovacích kapacit. Dnes se zde nachází živé letovisko, k jehož nejčastějším návštěvníkům patří bohatí Dominikánci snažící se utéct před znečištěním a přelidněním hlavního města.

Asi 24 km východně od Boca Chica se nachází poklidné prázdninové středisko Juan Dolio, které je jako stvořené pro milovníky potápění, sportovce, turisty a také pro rodiny s dětmi. Můžete si v něm vychutnávat luxus hotelových resortů, klid a relaxaci na nádherných plážích, či potápění a šnorchlování u korálových útesů. O víkendech je však i toto letovisko pravidelně zaplavováno návštěvníky ze Santo Dominga, tak v tuto dobu mohou být pláže v Juan Dolio trochu přeplněné. K hlavním plážím patří Embassy Beach, Playa Guayacanes a Playa de Juan Dolio. Přímo ve vesnici se nachází menší nákupní centrum, restaurace, bary a obchody s nejrůznějším zbožím. V blízkém okolí letoviska už toho příliš nenajdete.

Jedním z největších měst na jihovýchodním pobřeží Dominikánské republiky je San Pedro de Macorís v ústí řeky Río Higuama. Od Juan Dolia je vzdáleno necelých 15 km. San Pedro de Macorís bylo v minulosti jedním z hlavních center dominikánského cukrového průmyslu. Zlatá éra přišla na přelomu 19. a 20. století, kdy ve městě na Avenida Independencia vyrostlo mnoho dřevěných viktoriánských domů, vystavěn byl novoklasicistní kostel San Pedro Apostol i požární stanice. Město je dnes zajímavé také tím, že je v něm patrný někdejší vliv nedalekých Návětrných a Závětrných ostrovů, které jsou ovládány Brity.

La Romana
Foto: La Romana

Hlavním městem provincie je La Romana – město žijící z obchodu s cukrovou třtinou. Téměř vše se zde točí kolem cukrovaru společnosti Central Romana. V období žní, tedy od listopadu do července, je ve městě slyšet neustálý hluk a jeho ulice jsou plné nákladních vozů, které do cukrovaru třtinu dováží. Není se co divit, soukromá společnost Central Romana je jedním z největších výrobců třtinového cukru na světě. Ve vodách u pobřeží La Romany se nachází ostrov Isla Catalina lemovaný nádhernými plážemi. Jeho vnitrozemí je sice nehostinné, ale útesy, které jej obklopují, jsou plné života a jako stvořené pro potápění.

Nedaleko La Romany vyrostl v 70. letech 20. století turistický komplex známý pod názvem Casa de Campo (Venkovský dům). Jde o největší letovisko v regionu, které má dokonce vlastní mezinárodní letiště s přímým spojením do USA. Casa del Campo se rozprostírá na ploše 28 kilometrů čtverečních a zahrnuje pod sebe i čtyři golfová hřiště. Jedno z nich, které se v překladu nazývá „Psí zuby“ (Teeth of the Dog), navrhoval Pete Dye a patří k nejlepším v celém Karibiku. Mimoto se zde nachází ještě stohektarová střelnice, stáje s více než stovkou jezdeckých koní a poníků pro hru pólo, na 19 plaveckých bazénů, 13 tenisových kurtů, 10 restaurací, soukromá pláž s přístavištěm a celá řada dalších vymožeností. Středisko Casa de Campo je opravdu rozlehlé a pro přepravu po něm jsou využívány golfové vozíky.

Na okraji Casa de Campo vyrostla v 70. a 80. letech pseudoitalská vesnička Altes de Chavón, která má být rekonstrukcí středověké vesnice z 16. století. Byla vystavěna z kamene a korálu, je protkána dlážděnými uličkami a nechybí v ní obrovský amfiteátr z roku 1982, který je schopen pojmout až 5000 lidí. Slavnostně jej otevírali při koncertu Franka Sinatry. Vesnice vystavěná nad korytem řeky Río Chavón nabízí dále také několik uměleckých galerií, řemeslné obchůdky, kostel, návrhářskou školu a množství restaurací. Originalita vesnice se samozřejmě odráží na vysokých cenách, přesto za návštěvu stojí. Vynechat byste rozhodně neměli Museo Arqueológico Regional vystavující tainské umělecké a obřadní předměty. Zlatým hřebem je vyřezávaný dřevěný idol, ale kromě něj si zde můžete prohlédnout také amulety, šperky, umělecké předměty, obřadní a domácí nástroje.

Bayahibe
Foto: Bayahibe

Nezávislí cestovatelé si oblíbili rybářskou vesničku Bayahibe, která leží asi 25 km východně od La Romany. Mezi dřevěnými domky a kavárnami je možné najít menší hotely, které poskytují ubytování za rozumné ceny. Bayahibe se může pochlubit 1, 5 km dlouhou pláží lemovanou kokosovými palmami. Z letoviska pravidelně vyplouvají katamarány k nedalekému ostrovu Isla Saona, jež je součástí národního parku Parque Nacional del Este. Isla Saona má rozlohu 137 km čtverečních a najdete na něm jen dvě malé rybářské vesničky – Adamanay a Punta Gorda. Jelikož ostrov obklopují nádherné pláže, není ani tak o turisty nouze.

Jedním z nejstarších měst Dominikánské republiky je Higüey, které bylo založeno roku 1502. Leží 32 km směrem do vnitrozemí od La Romany a návštěvníkům toho, kromě kostela Basilica de Nuestra Seňora de la Merced z 16. století, příliš nenabízí. Další zajímavou, i když dosti rozporuplnou stavbou ve městě, je mohutná betonová Basilica de Nuestra Seňora de Altagracia zasvěcená patronce země. Budova vysoká 60 metrů pochází z 50. let 20. století a má představovat ruce sepnuté k modlitbě.

Kdo by chtěl najít ty nejkrásnější pláže oblasti, musí se vydat z Higüey směrem na východ, kde začíná Costa del Coco, tedy Kokosové pobřeží. Jde o pás tvořený nádhernými plážemi, které se táhnou od mysu Punta Espada, pokračují přes Punta Cana a Bávaro až k mysu Punta Sabaneta. Právě zde se nachází ty nejlepší podmínky pro plavání, vodní sporty i sladké nicnedělání s nohama zabořenýma v jemném písku. Tato část Dominikánské republiky patří k jedněm z nejintenzivněji rozvíjených z hlediska cestovního ruchu. Jako houby po dešti zde vyrůstají hotely disponující prvotřídním vybavením a službami.

Za hotelovou zástavbou můžete navštívit Manatí Park Bávaro, kde jsou k vidění leguáni, papoušci, supi, čápi, jsou zde chováni také motýli a nechybí ani akvárium se žraloky a rejnoky. V tomto parku se pravidelně konají vystoupení s papoušky, tančícími koňmi, tuleni a delfíny. Je možné si zde prohlédnout také rekonstrukci tainské vesnice, v níž se odehrávají bohaté programy přibližující tainský způsob života.

- jap -

Další články z Dominikánské republiky:
Severní pobřeží Dominikánské republiky
Santo Domingo - hlavní město Dominikánské republiky
Samaná - perla Karibiku

Článek byl zobrazen 9 296 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Exotická dovolená v Dominikánské republice

Vyberte si cenově výhodný zájezd od německé cestovky. Mezi nejznámější plážová letoviska v Dominikánské republice patří Cabarete, Playa Dorada a Punta Cana.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko