Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dominikánská republika

Dominikánská republika leží na karibském ostrově Hispaniola v souostroví Velkých Antil. Kromě nádherných pláží, které jsou lemovány tropickou vegetací a palmami, a azurově modrého moře se na ostrově nachází čarokrásná příroda.

Povrch země je pokryt lesy, palmovými háji, údolími, planinami a náhorními plošinami přecházejícími do hor. Právě proto je Dominikánská republika nazývána zeleným ostrovem.

V roce 1968 napsalo UNESCO ve své zprávě, že pláže Dominikánské republiky patří k nejlepším na světě. Nejkrásnější a nejčistší pláže v Dominikánské republice najdete na ostrově „Bacardi“, na ostrově „Saona“, na ostrově „Catalina“ a na jihu v místě zvaném „Orlí zátoka“ nebo-li „Bahía de las Aguilas“.

Je to vskutku ideální místo pro odpočinkovou dovolenou. Moře je zde stále mírně teplé, které vybízí k vyzkoušení nejrůznějších vodních sportů a poskytuje samozřejmě fantastické potápění. Velkou atrakcí všech turistických středisek ostrova jsou potápěčské kurzy. S profesionální výbavou můžete sestoupit do hloubky několika desítek metrů a pozorovat úchvatný podmořský život na korálových útesech nebo objevovat tajemství potopených vraků lodí. Rozhodně si nezapomeňte ploutve, potápěčskou masku a šnorchl, popř. podvodní fotoaparát.

Z turistických středisek mají nejkvalitnější a nejhezčí pláže Punta Cana-Bávaro a Bayahibe u města La Romana. Pěkná pláž a vždy s velmi teplou vodou je také ve středisku Boca Chica. Pláže v turistickém centru Juan Dolio jsou méně kvalitní, především díky barvě písku, který není bílý jako jinde. Přesto i tady je voda po celý rok teplá kolem 27°C a hlavně získáte tu výhodu, že můžete procestovat celý ostrov, neboť je to odtud všude blízko. Severní pobřeží u měst Puerto Plata, Sosúa nebo Cabarete je také pěkné, ale pobřeží omývá místo Karibiku Atlantický oceán a také podnebí je o něco chladnější a deštivější.

Na každé větší pláži se nabízí nepřeberné množství sportovních aktivit, které stojí za to vyzkoušet, třeba šlapadla, kajaky, vodní lyže, vodní skútry, parasailing (let na padáku taženém motorovým člunem), atd. Některé z těchto aktivit se platí, jiné máte k dispozici zdarma ve svém hotelu jako součást programu all inclusive, stejně jako např. tenis nebo posilovnu.

Nejpříhodnějším obdobím pro cestu do Dominikánské republiky je listopad až duben, kdy panuje jasné, slunečné počasí, fouká mírný vítr a vedra nejsou tak nesnesitelná. Dominikánská republika leží v subtropickém pásmu, panuje zde teplé podnebí, ovlivňované pasáty. Průměrná roční teplota ve dne je 29°C a v noci 20°C. Průměrná teplota mořské vody je 26°C. Hlavní rozdíl mezi létem a zimou nespočívá v teplotě (v zimě je sotva o pět stupňů méně), ale v množství dešťových srážek. Začátkem května přichází období dešťů, které trvá až do října. Od srpna do listopadu je navíc nutné počítat s občasným výskytem tropických cyklon, tedy hurikánů.

Na severním pobřeží jsou povětrnostní podmínky pro surfaře a windsurfaře přímo dokonalé. Pokud vás tento sport láká, proč s ním nezačít právě tady. Na pláži je mnoho půjčoven vybavení, kde si můžete zamluvit lekci s instruktorem, který vám vysvětlí správný postoj na prkně, techniku zacházení s plachtou a další užitečné fígle. Pak už jen vzhůru krotit zpěněné vlny!

Přes 12 % celkové plochy Dominikánské republiky je chráněno a najdete zde 14 národních parků a 9 přírodních rezervací, z nichž většinu je možné navštívit. Všude platí určitá omezení, ale pokud pojedete na organizovaný výlet nebo se zkušeným průvodcem, neměli byste mít žádné problémy. U břehů Dominikánské republiky se v zimních měsících shromažduje největší počet velryb – kerporkaku z celé oblasti.

Zajímavosti
Chcete-li si přivézt něco co má trvalou hodnotu, je hezké a zároveň praktické, nebo udělat radost někomu doma, pak jsou šperky z polodrahokamů jantaru a larimaru tou pravou volbou. Larimar je dominikánský unikát, nikde jinde na světě se nevyskytuje. Je to světle modrý leštěný kámen, podobný tyrkysu. Jantar se vzhledem ke své barvě většinou zasazuje do zlata, larimar do stříbra.

Merengue je přímo národním symbolem, je to jedna z nejtypičtějších věcí, s kterou se na ostrově můžete setkat. Tento tanec přesně odráží charakteristické rysy Dominikánců, je temperamentní, vášnivý a hravý, vyjadřuje radost ze života a únik před každodenními starostmi.

Kohoutí zápasy jsou pro někoho lidová tradice a součást kulturního dědictví země, podobně jako korida ve Španělsku, pro jiné je to týrání zvířat a primitivní zábava, která nemá v jednadvacátém století co pohledávat. Tak jako tak, především na venkově jsou stále velmi populární.

Tipy na výlety

Santo Domingo
Nejvýznamnějším a hlavním městem je Santo Domingo, které založili španělští dobyvatelé už v r. 1496 a je tak nejstarším Evropany založeným městem v Americe. Mezi hlavní pamětihodnosti patří koloniální jádro starého města, původní městské opevnění, přes 15 metrů vysoká krápníková jeskyně "Los Tres Ojos" s velkými stalagmity a stalaktity nebo rozsáhlá botanická zahrada. Z dalších pamětihodností jsou to dům Kryštofa Kolumba, Muzeum jantaru. Zajímavou kuriozitou je rovněž přesná kopie budovy Bílého domu ve Washingtonu. Východně od hlavního města, poblíž La Romana, leží malebná "vesnice umělců" Altos de Chavon (kromě katedrály zde stojí za zhlédnutí místní muzeum, galerie a starověký amfiteátr).

Juan Dolio
Asi 47 km východně od Santo Dominga leží toto středisko s korálovým pobřežím a krásnými plážemi s palmami. Toto místo je vhodné k potápění. V blízkosti leží Santo Domingo, La Romana, přírodní rezervace Haitises, ostrůvky Saona a Catalina jsou pro svou malou vzdálenost oblíbeným cílem výletů.

Punta Cana
Leží na východním pobřeží, kde se rozprostírají dlouhé bílé pláže, které patří k nejhezčím v Karibiku. Nekončící palmové háje a tyrkysově zabarvené moře splní sny o Karibiku.

Samana
Poloostrov Samana leží v severní části Dominikánské republiky. Najdete zde skutečně ještě nedotčené pláže jako z obrázkových knížek, nekonečné palmové lesy a bizardní řady kopečků. Je to výchozí místo k výletům na ostrůvek Cayo Levantado.

Sosua
Sosua leží v severní části ostrova, asi 15 km od letiště Puerto Plata. V zátoce je městská pláž s možností pěkného koupání a potápění.

Cabarete
Cabarete je vesnička ležící podél jedné z nejhezčích zátok v severní části Dominikánské republiky a patří mezi nejlepší místa pro windsurfing na světě. Je to ideální místo pro mladé a ty, kteří se mladí cítí.

Playa Dorada
Playa Dorada leží na severu Dominikánské republiky a je ideálním místem pro aktivní dovolenou. Je zde mnoho možností, zejména sportovních aktivit, které zahrnují i golf. Jen asi 5 km je vzdáleno městečko Puerto Plata.

Puerto Plata
Na úpatí Pico Isabel de Torres (793 m) leží přístavní město Puerta Plata, postavené ve viktoriánském stylu s manufakturami na výrobu rumu. Na vrchol Pico Isabel jezdí lanová dráha. Na něm se tyčí socha Krista, monumentální stavba po vzoru z Rio de Janeira.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 5 346 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Exotická dovolená v Dominikánské republice

Vyberte si cenově výhodný zájezd od německé cestovky. Mezi nejznámější plážová letoviska v Dominikánské republice patří Cabarete, Playa Dorada a Punta Cana.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko