Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Santo Domingo - hlavní město Dominikánské republiky

Santo Domingo de Guzmán, neboli zkráceně Santo Domingo, je hlavním městem a také hlavním přístavem Dominikánské republiky. Město bylo založeno roku 1498 bratrem Kryštofa Kolumba Bartolomějem a hrdě nosí titul nejstaršího města Nového světa. Je však také živoucím centrem Karibiku a obchodním magnetem pro obyvatele okolních ostrovů.

Doporučujeme: ZÁJEZDY DO DOMINIKÁNSKÉ REPUBLIKY NA SVĚTADÍLECH

Původní město bylo vystavěno na východním břehu řeky Río Ozama a dostalo jméno Nueva Isabel. V roce 1502 však bylo postiženo hurikánem a poté přemístěno na břeh západní, kde bylo přejmenováno na Santo Domingo. Město vzkvétalo jako přístav, z něhož Španělé vypravovali velké objevné expedice do Mexika, Portorika, na Kubu a do dalších karibských oblastí. Poté, co Španělé zjistili, že americká pevnina ukrývá mnohem více bohatství, ztratilo Santo Domingo svou výsadní pozici. V roce 1562 pak utrpělo ránu v podobě silného zemětřesení, které jej značně poničilo. V roce 1586 město napadl a vydrancoval anglický pirát sir Francis Drake. 


Foto: Palacio Nacional (Národní palác)

Přes všechny tyto pohromy si však město dokázalo i nadále udržet roli politického a obchodního střediska země. V letech 1936 až 1961 neslo město název Ciudad Trujillo po zdejším diktátorovi. Poté, co Rafael Leonidas Trujillo Molina zemřel, se metropole vrátila ke svému původnímu jménu. V současnosti je Santo Domingo obchodním, finančním, průmyslovým, kulturním i vzdělanostním centrem Dominikánské republiky. Navíc je druhým nejlidnatějším městem Karibiku (po kubánské Havaně), žije v něm okolo 3 milionů obyvatel. 

Santo Domingo je prvním městem, které bylo Španěly založeno v Novém světě a také prvním sídlem španělské koloniální správy. Byla zde založena první univerzita, postavena první katedrála i nemocnice v Americe. Historické jádro situované na západním břehu řeky Ozama se nazývá „Zona colonial“ a bylo v roce 1990 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Právě zde se nachází ty nejstarší stavby amerického kontinentu a památky na počátky evropské kolonizace Ameriky. K vidění je zde množství historických budov, kaváren, zahrádek a příjemných náměstí. 

Jedna z nejatraktivnějších zajímavostí města se nachází ve východní čtvrti Santo Dominga. Jde o Faro a Colón, Kolumbův maják ve tvaru ležícího kříže, který byl postaven v roce 1992 v rámci oslav pětistého výročí Kolumbova přistání u břehů Ameriky. Tento monument je velmi kontroverzní, často se projednává jak v Dominikánské republice, tak i v zahraničí. Někomu vadí jeho vzhled, zvenčí totiž vypadá jako kýčovitý betonový bytový komplex a aby mohl být postaven, muselo být zbořeno mnoho domů ve slumu. Památník zaujímá rozlohu 10 000 metrů čtverečních a zvenčí je ozdoben plaketami se jmény zemí Latinské Ameriky. V samotném středu kříže se nachází mramorová Kolumbova socha, kterou hlídají uniformované stráže. 


Foto: kostel

Uvnitř je však pomník opravdu okouzlující. 6. října roku 1992 sem byl z městské katedrály převezen sarkofág s Kolumbovými ostatky. V chodbách po obou stranách je k vidění řada předmětů, které byly dovezeny z 50 zemí světa. Obzvláště zajímavý je Mayský almanach ze 14. století, který je jedním ze čtyř na světě. Velmi ceněná je rovněž původní kotva pocházející z Kolumbovy vlajkové lodi Santa Maria. Kotva byla vylovena z vod u severního pobřeží Haiti, kde se tato loď roku 1492 potopila. V blízkosti Faro a Colón se nachází jeskynní systém Los Tres Ojos (Tři oči), kde je v propadlých jeskyních možné vidět mnoho pozoruhodných útvarů a podzemních jezírek. Kolem dokola roste bujná tropická vegetace, která tomuto neobvyklému místu dává nádech ztraceného světa. 

Stará koloniální zóna Santo Dominga se může pochlubit velkým množstvím památek, proto byste si na její prohlídku měli vyhradit celý den. Jednou z nejvýznamnějších staveb je pevnost Fortaleza Ozama, kterou nechal postavit guvernér Nicolas de Ovando v roce 1503. Pevnost, která se tyčí na strmém břehu nad řekou Río Ozama, byla v 16. století důležitá pro obranu města a vojáci v ní sídlili až do 70. let 20. století. Vstup do pevnosti je možný branou v neoklasicistním slohu, která byla přistavěna roku 1787. Nepřehlédnutelná je rovněž Torre de Homenaje (Oslavná věž), která má 2 metry silné zdi a je opatřena cimbuřím. Věž byla v minulosti strategicky velmi významná, z jejího vrcholu bylo vidět do širokého okolí a tak neunikla žádná flotila, která byla vyslána dobývat Ameriku. K věži patří zbrojnice z 18. století a v areálu stojí socha Gonzala Fernándeze de Oviedo, který byl v letech 1533 – 1557 guvernérem pevnosti.

Při procházce koloniální zónou každého jistě upoutá Alcázar de Colón, tedy Kolumbův hrad. Tato impozantní budova byla postavena v letech 1511 až 1516 synem Kryštofa Kolumba, Diegem. Stavba má překrásnou renesanční fasádu a je doplněna arkádami. Většina zařízení a uměleckých předmětů pochází z 16. století. Ve vstupní hale se nachází dřevěný strop, na němž si můžete prohlédnout 42 vyřezaných zvířecích hlav, které měly podle španělské tradice ochraňovat před zlými duchy. V Museo de las Casas Reales (Muzeum královských domů) jsou vystaveny sbírky pojednávající o historii země. Zaujme například věrná rekonstrukce lékárny z 18. století, nebo sbírka zbraní a brnění z nejrůznějších koutů světa. Mezi pokoji dvořanů je možné si všimnout vyřezávaného sloního klu z roku 1552.


Foto: Karibik je rájem pro turisty z celého světa

V Santo Domingu si nenechejte ujít ani Pantéon Nacional (Národní panteon) na ulici Calle Las Damas. Tento původní jezuitský konvent pochází z poloviny 18. století a byl po mnoho let využíván jako sklad tabáku a později i jako divadlo. V 50. letech 20. století byl Trujillem přeměněn na památník hrdinů Dominikánské republiky. Obrovský lustr, který je zde k vidění, je darem španělského diktátora Francisca Franca. Každé dvě hodiny probíhá u panteonu střídání stráží. 

Moderní centrum Santo Dominga se rozkládá severně a západně od koloniální zóny. Centem všeho dění je pobřežní třída Avenida George Washington, které se zde říká jednoduše El Malecón. Je oblíbeným místem setkávání místních obyvatel, kteří zde ve večerních hodinách tančí v rytmu merengue, hrají na hudební nástroje a zpívají. Právě tady se také každoročně koná festival merengue. Srdcem této části města je velký park Plaza de la Cultura, v jehož blízkosti se nachází čtyři významné instituce – Teatro Nacional (Národní divadlo), Biblioteca Nacional (Národní knihovna), Museo del Hombre Dominicano (Muzeum dominikánského člověka) a Museo Nacional de Historia y Geografia (Národní muzeum historie a geografie). 

Museo del Hombre Dominicano je největším archeologicko-antropologickým muzeem v Karibiku. Opatruje obrovské množství předmětů souvisejících s předkolumbovskými civilizacemi. K vidění jsou zde fosilní pozůstatky savců, lidské kostry, náhrdelníky, šperky, obřadní sekery, kamenné nástroje, hrnce, hudební nástroje i zajímavé umělecky řezané kamenné kruhy, jejichž účel není doposud znám. Sousední Museo Nacional de Historia y Geografia návštěvníkům představí památky z Trujillovy éry i modely lodí. Za návštěvu stojí Galería de Arte Moderno (Galerie moderního umění), kde je k vidění pestrá sbírka současných  děl dominikánských i zahraničních autorů.

Nepřehlédnutelnou stavbou v této části města je neoklasicistní Palacio Nacional (Národní palác). Tato honosná budova byla postavena v roce 1947 z růžového mramoru a byla sídlem kongresu. V současnosti je sídlem prezidenta. Skvělým místem pro odpočinek v Santo Domingu je botanická zahrada Jardín Botánico, jež byla založena roku 1976 na 2 kilometrech čtverečních. Pokochat se zde můžete nejrůznějšími tropickými rostlinami a stromy – rostou zde orchideje, vodní rostliny, bromélie, palmy, kaktusy, sukulenty, léčivé rostliny a spousta endemických karibských druhů. Nádherná je místní japonská zahrada s bambusovými hájky a ozdobnými jezírky. V sousedství botanické zahrady se rozkládá ještě zoologická zahrada Parque Zoológico, která se specializuje na odchovy vymírající populace vzácných štětinatců haitských. Těchto drobných hmyzožravců, kteří svým vzhledem připomínají krysy, žije v zemi pouze okolo 500 kusů. 

- jap -

Předchozí články z Dominikánské republiky
Samaná - perla Karibiku 
Dominikánská republika - pohodová dovolená 
Dominikánská republika 

Článek byl zobrazen 8 361 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Exotická dovolená v Dominikánské republice

Vyberte si cenově výhodný zájezd od německé cestovky. Mezi nejznámější plážová letoviska v Dominikánské republice patří Cabarete, Playa Dorada a Punta Cana.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko