Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Severní pobřeží Dominikánské republiky

Severní pobřeží Dominikánské republiky, které je omýváno Atlantským oceánem, je považováno za oblast s nejpestřejšími možnostmi sportovního vyžití v této karibské zemi. Přestože je pobřeží lemováno spoustou krásných pláží, vzhledem k bouřlivému příboji se spíše než k lenošení a pohodovému potápění hodí pro surfing a adrenalinové vodní sporty.

Severní region je velmi zajímavý a každého návštěvníka okouzlí svou různorodostí a nádhernou přírodou. Najdete zde krásné lesy, pohoří, palmové háje i průzračnou mořskou hladinu, kterou lemují zlatavé pláže. Kryštof Kolumbus tuto oblast po příjezdu na ostrov Hispaniola pojmenoval Silver Coast, tedy Stříbrné pobřeží. Slunce odrážející se na vodní hladině mu totiž připomínalo stříbro. Později však bylo severní pobřeží nazýváno Amber Coast – Jantarové pobřeží, díky bohatým nalezištím jantaru. Tento název je však poněkud zavádějící, jantar byl totiž objeven v 15 nalezištích, které jsou rozesety mezi městem Puerto Plata na pobřeží a vnitrozemským Santiagem.

Atlantické pobřeží Dominikánské republiky se táhne od Monte Cristi na hranici s Haiti na západě až k poloostrovu Samaná na východě. Celkem tedy zaujímá nějakých 240 kilometrů. Od pláží směrem do vnitrozemí přechází malebná venkovská krajina posetá políčky cukrové třtiny, kterým dělá impozantní kulisu rozeklané pohoří Cordillera Septentrional. V současnosti severní pobřeží lemují moderní letoviska nabízející ubytování na vysoké úrovni i kvalitní služby nejrůznějšího charakteru. Za návštěvu stojí známá městečka jako Puerto Plata, Sosúa, Cabarete, Río San Juan či Playa Grande.

Hlavním a největším městem severního pobřeží je se svými 200 tisíci obyvateli Puerto Plata (Stříbrný přístav), založené v 16. století. Nad městem se tyčí dominantní vrchol Pico Isabel de Torres vysoký 779 metrů nad mořem. Část hory je chráněnou oblastí s názvem Reserva Cientifica Isabel de Torres. Na vrcholku hory byla vystavěna kavárna, odkud je nádherný výhled nejen na město, ale do širokého okolí. Na Pico Isabel de Torres se dostanete buď pěšky, nebo méně náročně autem či lanovkou, která je jedinou svého druhu v Karibiku. Puerto Plata je lemováno dlouhou přímořskou promenádou Malecón, na jejímž konci stojí pevnost Fortaleza de San Felipe postavená v letech 1564 až 1577 – je tak jednou z nejstarších v celém Karibiku. Původně sloužila k obraně města před nájezdy pirátů, v roce 1659 ji však obsadili bukanýři.

Pevnost byla během vyhánění pirátů značně poškozena, proto ji španělský král Filip II., po němž je dnes pojmenována, nechal přestavět. Důkladné rekonstrukce se pak dočkala také v 70. letech 20. století. Pevnost dnes charakterizují malé vyhlídkové věžičky obrácené k moři a mohutná hláska uprostřed, která ukrývá malé muzeum. V něm si můžete prohlédnout zbraně z 16. století a zajímavý je také samotný interiér pevnosti. V historickém centru Puerto Plata stojí proslulé viktoriánské domy, mezi nimiž se klikatí úzké uličky dýchající starobylou atmosférou. Srdcem města je náměstí Parque Central, na němž stojí domy z 19. a 20. století, kterým nechybí balkony s typickými jemnými dřevořezbami. Uprostřed náměstí se nachází pavilon La Glorieta a na jeho jižní straně se pak tyčí moderní katedrála Catedral de San Felipe.

Za velkou atrakci je v Puerto Plata považováno Museo del Ambar Dominicano, tedy Muzeum dominikánského jantaru. Vystavuje rozličné jantarové kousky, v nichž je po dobu asi 50 milionů let zakonzervován nejrůznější hmyz a drobní živočichové. Muzeum je velkým lákadlem pro turisty, jeho součástí je totiž prodejna se šperky a nejrůznějšími výrobky z jantaru. Na západním konci Puerto Plata se nachází oblast zvaná Cofresi,v níž se nachází Ocean World Park. Jde o oblíbenou a vyhledávanou rodinnou atrakci, kde je možné si zaplavat s delfíny a lachtany, pokochat se žraloky a rejnoky, shlédnout některé z mnoha představení nebo se projít expozicí deštného pralesa. 

Od Puerto Plata směrem na západ

Pokud se vydáte z Puerto Plata západním směrem, dojedete na místo zvané La Isabela, kde stávala v minulosti první evropská osada v Novém světě. Byla založena v roce 1494 Kryštofem Kolumbem a pojmenována byla na počest španělské královny. Na místě probíhaly vykopávky, které odhalily kamenné základy kostela a Kolumbova domu. V současnosti se zde nachází historický park Parque Nacional Histórico La Isabela. Než dojedete na hranici s Haiti, můžete navštívit město Monte Cristi, které období své největší slávy zažívalo v 19. století. Tehdy vzkvétalo jako přístav pro vývoz dřeva a zemědělských plodin. V současnosti jsou vzpomínkou na tuto éru jen zašlé viktoriánské budovy. 

Nedaleko Monte Cristi se na ploše 528 kilometrů čtverečních rozkládá národní park Parque Nacional Monte Cristi. Zahrnuje pod sebe nejen zdejší pobřeží, ale také pobřežní ostrovy známé jako Cayos Siete Hermanos (Ostrůvky Sedmi bratří). Jde o velmi významnou přírodní rezervaci, která je domovem aligátorů a žije v ní také několik druhů vzácných ptáků, jako jsou například ústřičníci američtí nebo nesyti lesní.

Od Puerto Plata směrem na východ

Přibližně 5km východně od Puerto Plata se nachází populární letovisko Playa Dorada s krásnými písečnými plážemi, které jsou lemovány moderními hotely a vilkami. Součástí letoviska je také prvotřídní 18 jamkové golfové hřiště par 72, které je položeno do stále zelené dominikánské vegetace. Bylo založeno v roce 1976 a jeho architektem je Robert Trent Jones, Sr. Kromě něj se zde nachází také nákupní centrum s pestrým výběrem obchodů i restaurace, kavárny, bary a další zařízení.

Dalším významným letoviskem je Sosúa nabízející velkou rušnou pláž a širokou paletu vodních sportů, včetně hloubkového potápění a šnorchlování. Město se dělí na dvě části. Od pláže směrem na západ se nachází ospalá rybářská obec Los Charamicos, zatímco směrem na východ leží čtvrť El Batey plná hotelů, restaurací, obchodů a turistických kanceláří. Zde se nachází také rozsáhlé přímořské tržiště. V El Batey se v roce 1941 usadilo na 600 židovských uprchlíků z nacistického Německa, kteří zde vybudovali vzkvétající mléčný průmysl. Přestože se jich po skončení války mnoho odstěhovalo, dodnes zde po nich zůstaly synagogy, pamětní desky i pekařství.

Asi 11 km východně od Sosúy leží vyhledávané surfařské středisko Cabarete. Pravidelně bývá dějištěm mistrovství světa v tomto sportu. Windsurfing je zde bezpečný, protože vítr vane převážně směrem k pobřeží, takže v případě, že byste se na vodě vyčerpali, donesl by vás zpět na břeh. Nejsilnější větry vanou na konci jara a v létě. Cabarete vyhledávají v hojných počtech také milovníci kiteboardingu. Každý rok v červnu se sem sjíždí nadšenci z celého světa, aby se zúčastnili vrcholových soutěží v těchto vodních sportech. Vzhledem ke koncentraci převážně mladých a nezávislých lidí se zde nachází poměrně velký počet cenově dostupných penzionů a rodinných hotelů. V Cabarete byla v roce 1993 založena velmi netradiční společnost Iguana Mama, která nabízí organizované pěší nebo cyklistické výpravy s průvodci. Výdělek jde na programy týkající se ochrany životního prostředí a rozvoj zdělávání v oblasti. 

Z rybářské vesničky Río San Juan se můžete vypravit na lodní výlet k nedaleké laguně Grí Grí. Jde o cca 2 hodiny trvající výlet, kdy se nejdříve proplouvá mangrovovým kanálem ústícím do moře, poté se podél pobřeží pokračuje do jedné nebo dvou mořských jeskyní a končí koupáním v přírodním bazénu. Pokud se z Río San Juan vydáte dále na východ, po 11 kilometrech se ocitnete na Playa Grande, kde je záliv lemován kilometr dlouhou pláží. Koupání je zde nádherné, ale přílivové vlny mohou být někdy dosti silné.

V sousedství Playa Grande se rozkládá národní park Parque Nacional Cabo Francés Viejo. Park ochraňuje pobřežní deštný prales, který je protkán stezkami vedoucími k opuštěným plážím a zátokám. Severní pobřeží Dominikánské republiky je na své východní straně zakončeno městem Nagau ležícím v zálivu Bahía Escocesa, které však není z turistického hlediska nijak zvlášť zajímavé. 

- jap -

Předchozí články z Dominikánské republiky
Santo Domingo - hlavní město Dominikánské republiky 
Samaná - perla Karibiku 
Dominikánská republika - pohodová dovolená 
Dominikánská republika 

Článek byl zobrazen 8 795 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Exotická dovolená v Dominikánské republice

Vyberte si cenově výhodný zájezd od německé cestovky. Mezi nejznámější plážová letoviska v Dominikánské republice patří Cabarete, Playa Dorada a Punta Cana.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko